ΝέαΠαράλληλες Εκδηλώσεις

Κατερίνα Κυρμιζή & Νίκος Γρηγοριάδης Live @ Vinyl is Back

Η Κατερίνα Κυρμιζή κι ο Νίκος Γρηγοριάδης θεωρούνται το κρυφό χαρτί μιας εναλλακτικής σκηνής ελαφρού τραγουδιού που δημιούργησαν οι πρωτοπόροι Γιάννης Πετρίδης και Κώστας Ζουγρής στη δισκογραφική Virgin, στα τέλη των ‘90ς, με κύριο χαρακτηριστικό το ότι καταλύει τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην ποπ, ροκ και έντεχνη σκηνή.

 

 

Ένα αυγουστιάτικο απόγευμα του 1975, η Κατερίνα Κυρμιζή, τραγούδησε κλαψιάρικα την άφιξή της στη Γη. Προσγειώθηκε σε ένα σπίτι τραγουδιστών όπου το ηλεκτρικό πιάνο έγινε η κούνια της, η ακουστική κιθάρα το πρώτο της παιχνίδι και άκουσε το όνομά της στην αγκαλιά της νονάς της, της λαϊκής τραγουδίστριας Ρίτας Σακελαρίου. Άρχισε το μπαλέτο τεσσάρων χρόνων και διάβηκε την πόρτα του Εθνικού Ωδείου λίγο πριν τα δέκα. Κάπως έτσι ερήμην της καταδικάστηκε να ασχοληθεί με τη μουσική.
Μετά από ένα παράξενο ταξίδι στην επικράτεια της Ελλάδας σαν παιδί, από την Αθήνα στην Λάρισα, από τον Βόλο μέχρι την Ίο, ξαναβρέθηκε στην Αθήνα 18 χρόνων για να δώσει εξετάσεις στην Κ.Σ.Ο.Τ., αλλά κατέληξε να τραγουδάει και να υποδύεται την κόρη του Ωκεανού, την Ωκεανίδα, στην παιδική παράσταση Η γοργόνα ταξιδεύει τον Μικρό Αλέξανδρο, της Μαρίζας Κωχ, και πριν καλά-καλά να το καταλάβει υπέγραψε καλλιτεχνικό συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία Virgin, του Γιάννη Πετρίδη και του Κώστα Ζουγρή προτού φυσήξει είκοσι κεράκια στη γενέθλια τούρτα της.
Από τότε γράφει τραγούδια και τα τραγουδάει, έχει κυκλοφορήσει προσωπικά άλμπουμ και συμμετείχε σε άλλα -μάλιστα το ένα από αυτά έκανε το γύρο του κόσμου. Έχει ψηφιστεί σαν καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη Pop τραγουδίστρια και το έμαθε 2 χρόνια μετά. Έχει κάνει βίντεο κλιπ με τον Νίκο Γρηγοριάδη που ξεχώρισαν. Έχει τραγουδήσει σε μουσικές σκηνές αλλά και στο μπάνιο της. Έχει παντρευτεί τον τραγουδοποιό, συνθέτη και επί χρόνια συνεργάτη Νίκο Γρηγοριάδη, με τον οποίο έχουν μια υπέροχη κόρη. Πρόσφατα αποφάσισε πως δεν της έφταναν όλα αυτά και πήρε το πτυχίο της με άριστα στην κλασσική κιθάρα. Μαθητεύει ακόμα για να πάρει και το δίπλωμα. Αγαπάει τα ποιήματα, τα παιδιά, τη διδασκαλία, τους κάκτους και όταν μεγαλώσει ελπίζει να γίνει αληθινή παραμυθένια.

 

Από τις πλέον αθόρυβες παρουσίες, παρά το αξιόλογο παρελθόν που έχουν αμφότεροι με την πρώτη να αποσπά εγκωμιαστικά σχόλια όταν συστήθηκε δισκογραφικά εικοσιένα ετών με το Κοντσέρτο για σοκολάτα και τριαντάφυλλα (1996) ξαφνιάζοντας κοινό και κριτικούς στο δεύτερο άλμπουμ Το παιδί με την κεραία (2002), και τον δεύτερο να κατακτά το ραδιόφωνο με το Αλφάδι (2000) αφού πρώτα αποκτά αναγνώριση στο εξωτερικό με τη διεθνή κυκλοφορία σε 45 χώρες του Faros (1997), την οργανική και new age εκδοχή του άλμπουμ  Στη μοναξιά του φάρου (1995) με το οποίο έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο.

Μόνιμοι συνεργάτες από το ξεκίνημα τους αποφασίζουν να συνεργαστούν κι επίσημα παρουσιάζοντας την πρώτη τους κοινή δισκογραφική δουλειά Είναι εδώ! (2009) και ακολουθεί η εξαιρετική Λάρβα (2015) που διακρίθηκε σαν ένα από τα 20 καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.

Ερμηνευτές, συνθέτες, στιχουργοί, παραγωγοί, ευφάνταστοι κιθαρίστες και οι δυο, η Κατερίνα Κυρμιζή κι ο Νίκος Γρηγοριάδης έχουν προσφέρει καλόγουστα άλμπουμ, αγαπημένα τραγούδια όπως το πρόσφατο digital single “Της καρδιάς μου οι κάκτοι”, ή τα παλιότερα “Νυχτερινό”,  “Αν δε μ’ αγαπάς”,  “Στην πίσω τσέπη του Blue Jean , “Είμαι καλά”, “Αλφάδι”,  H Παραμυθένια”, “Το Κοράλλι” , “Γυμνή από αγάπη” και εξαιρετικά ακουστικά live gigs.

 

Θα μας κρατήσουν συντροφία με ένα special live το Σάββατο 17/3/2018 στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου στις 3:30!