Νέα

”Αυλάκια και σκόνη” του Φώτη Φωτιάδη

 

Όσο κι αν έχει χαθεί από τη μνήμη μας το πικάπ και όσο οι μαύροι δίσκοι βινυλίου μας θυμίζουν Γιουσουρούμ και Μοναστηράκι, τόσο ο αναλογικός ήχος επιστρέφει και δυναμώνει στην αγορά.  Το βινύλιο γύρισε και μαζί του η μουσική. Ο αναλογικός ήχος είναι πια στη μόδα όπως ήταν πριν από χρόνια το iPod. Νέα μοντέλα πικάπ ξεφυτρώνουν στην αγορά, ενώ η παραγωγή δίσκων βινυλίου χτυπάει κόκκινο με τα εργοστάσια να εκτυπώνουν ασταμάτητα. Δεν είναι μόνο οι νέες παραγωγές , υπάρχουν οι επανεκτυπώσεις αλλά και το κυνήγι των παλιών δίσκων που περιμένουν χρόνια τώρα μια δεύτερη ευκαιρία. Τα πλυντήρια δίσκων βάζουν καθημερινά μπουγάδα για να αφαιρέσουν τη σκόνη από τ’ αυλάκια τους, που έχει επικαθίσει από την αχρηστία.

 

”Δεν πρόκειται για ρετρολαγνεία ούτε αφορμή για συλλογές , παρά για ένα γεγονός που σύντομα θα θεριέψει και στην Ελλάδα όπως συμβαίνει τώρα σε Αμερική και Ευρώπη.”

 

Πατάρια, υπόγεια, αποθήκες και σπίτια συγγενών που δεν πέταξαν τα βινύλια τους , απέκτησαν άλλο ενδιαφέρον, ενώ οι ανταλλαγές  δίσκων δίνουν και παίρνουν. Από την άλλη νέες κεφαλές κατασκευάζονται για να χωθούν πιο βαθιά στ’ αυλάκια με τη μουσική πληροφορία και ένα πλήθος αξεσουάρ κάνει πιο απολαυστική την βινυλιακή μας ακρόαση. Τι κι αν πέρασαν τόσα χρόνια, το βινύλιο ακούγεται σαν να ηχογραφήθηκε χθες, ζωντανό και άμεσο όσο κανένα άλλο μέσο αποθήκευσης πληροφορίας.

 

Το ξέρω οι περισσότεροι από εμάς έχουμε χρόνια να βάλουμε δίσκο στο πικάπ, χρόνια να βιδώσουμε και να ρυθμίσουμε κεφαλή και χρόνια να βρεθούμε απέναντι από ένα στερεοφωνικό χωρίς τηλεχειριστήριο στο χέρι. Η ακρόαση δίσκων LP είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία, σκέτη ιεροτελεστία, που οι περισσότεροι την έχουμε ξεχάσει ή δεν την ζήσαμε ποτέ. Είναι το αντίδοτο στην κούρσα του Διαδικτύου, το αγχολυτικό του βάρους των υποχρεώσεων και η κάψουλα διαφυγής από την τρελή καθημερινότητα.Όλα αυτά οφείλονται στην απόλυτη προσαρμογή (ένωση) του ανθρώπινου αυτιού (εγκεφάλου)με την μουσική πληροφορία της αναλογικής αναπαραγωγής. Η ίδια η φύση! Ο δρόμος είναι εδώ… και μάλιστα έχει αρχή και τέλος. Όπως η βελόνα ξεκινάει από την άκρη και τελειώνει στο κέντρο του δίσκου.

”Αλήθεια από πότε έχετε ν’ ακούσετε ένα καλό πικάπ και έναν καινούριο δίσκο LP; ”

 

Πηγή: Sound Vision #1/2014 σε συνεργασία με το www.hxosplus.gr

Author: Φώτης Φωτιάδης